Sterilisatie van uw huisdier

Sterilisatie

Als u geen nestje wilt, raden wij u sterk aan om uw teef te laten steriliseren omdat het een beschermend effect heeft voor verschillende ziektes.

We zetten de voordelen van het steriliseren even voor u op een rijtje:

  • Minder kans op suikerziekte
  • Geen baarmoederontstekingen
  • Geen baarmoederkanker
  • Veel minder kans op melkkliertumoren
  • Nooit meer loops of schijndracht

Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden maar deze wegen zeker niet op tegen de voordelen. Ten eerste hebben gesteriliseerde teven een verhoogd risico op obesitas. Daarom moet u na de sterilisatie extra letten op het gewicht van uw dier.

Teefjes kunnen weken tot jaren na de sterilisatie ook enkele druppels urine verliezen. Dit kan gebeuren omdat de sluitspier van de blaas niet meer zo goed functioneert wanneer deze niet meer onder de invloed van hormonen staat. Dit probleem komt zeer weinig voor en als het zich voordoet, kan het perfect medicinaal behandeld worden.

Wij raden aan om uw teef op een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren. Wanneer men de teef voor de eerste loopsheid steriliseert, is de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd 0, 05 %. Na de eerste loopsheid 8%, na de tweede loopsheid 26%.

Ook voor de kat heeft het verschillende voordelen om haar te laten steriliseren indien u geen nestje wilt. Een sterilisatie biedt bescherming tegen verschillende ziektes zoals melkkliertumoren, baarmoederontsteking en fibroadenomatose. Fibroadenomatose is een goedaardige aandoening van de melkklieren waarbij deze sterk gezwollen zijn. Meestal zijn de poezen hier niet ziek van, toch wordt het probleem best aangepakt. Dit kan door te steriliseren en dan zullen de zwellingen binnen de twee weken verdwijnen. Een intacte poes heeft 7 maal meer kans op melkkliertumoren en bij de poes zijn deze meestal kwaadaardig.

In tegenstelling tot bij de hond zijn er geen nadelen aan het steriliseren verbonden. Urine-incontinentie wordt bij de poes niet gezien.

Contact Informatie

Rijksweg 12 Sint-Baafs-Vijve 8710
056/66 23 66
0485/28 53 68

Dierenarts Kirsten

  • Welkom in mijn dierenartspraktijk te Wielsbeke. Uw dieren zijn altijd in goede handen. We behandelen uw huisdier steeds met de nodige zorg, van neus tot staart.